Home » Kennisbank » Wat is affiliate marketing?

Wat is affiliate marketing?

Wat is affiliate marketing? Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij minimaal 2 maar meestal 3 partijen betrokken zijn. Het principe van affiliate marketing is heel eenvoudig. Een partij (de affiliate soms ook publisher genoemd) promoot een product of dienst van een aanbieder (de adverteerder) en ontvangt als er een van te voren afgesproken doel bereikt wordt. Vaak is het doel een verkoop maar dit kunnen ook andere doelen zijn.

Zoals je leest zijn dit 2 partijen. Er kan ook een derde partij bij affiliate marketing betrokken zijn, namelijk een affiliate netwerk

Affiliate netwerk

Een affiliate netwerk verzorgt als het ware de administratie en de financiën. Door middel van het beschikbaar stellen van affiliate links kan achterhaalt worden waar een koper vandaan komt en kan de affiliate commissies verdienen. Als er een bezoeker op de website van een affiliate komt en via de affiliate link een doel van de adverteerder behaald, dan zal het netwerk er voor zorgen dat de commissie uitgekeerd wordt.

Het netwerk heeft een eigen omgeving waar meerdere adverteerders hun programma’s in laten zien. Een affiliate kan in deze omgeving interessante programma’s uitzoeken en zich daar aanmelden om het affiliate programma te promoten.

Bekende Nederlandse affiliate netwerken

In Nederland zijn er diverse affiliatie netwerken:

  • Tradetracker
  • Daisycon
  • Awin
  • PayPro
  • Plug & Pay